W oparciu o język przeglądarki zalecamy następującą wersję tej strony:

Basierend auf Ihrer Browsersprache empfehlen wir die folgende Version dieser Seite:

Based on your browser language, we recommend the following version of this page:

W oparciu o język przeglądarki zalecamy następującą wersję tej strony:

Baserat på ditt webbläsarspråk rekommenderar vi följande version av denna sida:

En fonction de la langue réglée dans votre navigateur, nous vous recommandons la version suivante de cette page :

我們根據此瀏覽器使用的語言偏好設定,協助導向此適當版本

Deutsche Windtechnik zakłada spółke offshore w Polsce

Wraz z utworzeniem nowej spółki dla usług offshore w Polsce, Deutsche Windtechnik rozszerza swoją międzynarodową działalność na rynku offshore. Motywacją do utworzenia spółki "Deutsche Windtechnik Offshore Sp. z o.o." były zwiększone zapytania ofertowe na usługi doradcze w zakresie konserwacji, a także coraz bardziej atrakcyjne otoczenie rynkowe: Polska jest w trakcie poważnej transformacji energetycznej, w trakcie której plany ekspansji morskiej energetyki wiatrowej nabrały znacznego tempa. Dyrektorem jednostki, która została utworzona 15 marca 2023 r., jest Wojciech Łużniak. Już od kilku lat zarządza on polską spółką lądową Deutsche Windtechnik.

Wraz z utworzeniem oddziału offshore w Polsce, Deutsche Windtechnik rozszerza swoje międzynarodowe usługi offshore. © Deutsche Windtechnik AG

"Obserwujemy polski rynek morskiej energetyki wiatrowej od kilku lat" - mówi Wojciech Łużniak. "Mimo, że planowanie offshore jest tu wciąż w fazie początkowej, widzimy ogromny potencjał. Krok po kroku chcemy udostępniać naszą wiedzę techniczną i szerokie doświadczenie w celu pomyślnego rozwoju i eksploatacji polskiej morskiej energetyki wiatrowej. W tym celu polegamy na ścisłej współpracy między naszymi międzynarodowymi zespołami offshore. Chcemy jednak również budować zespoły w samej Polsce i widzimy duże możliwości dla dobrze wykwalifikowanych pracowników na polskim rynku pracy".  Obecnie nowa jednostka koncentruje się na tworzeniu lokalnego zespołu offshore i świadczeniu usług konsultingowych. "Jesteśmy już aktywni w polskiej branży konsultingowej i będziemy nadal rozszerzać naszą działalność. Spodziewamy się szybkiego rozwoju w najbliższych latach" - mówi Wojciech Łużniak. Zakres usług oferowanych przez Deutsche Windtechnik Offshore Sp. z o.o. obejmuje usługi precyzyjnie dostosowane do wymagań klienta. Obejmuje to indywidualne usługi, aż po pełną obsługę, w tym tzw. „Balance of Plant”, zarządzanie aktywami, logistykę, inteligentne zarządzanie farmami wiatrowymi, doradztwo strategiczne i inne usługi.

Międzynarodowe doświadczenie offshore od ponad dekady

Plany rozwoju energetyki wiatrowej w Polsce zostały w ostatnich latach znacząco podniesione. Udział morskiej energetyki wiatrowej na poziomie 5,9 GW planowany jest na rok 2030, a 18 GW na rok 2040. Na lądzie cel wynosi 14 GW w 2030 r. i 20 GW w 2040 r. (Źródło: Strona internetowa PSEW). Polska, na przykład, otworzyła obecnie kilka lokalizacji dla rozwoju morskich farm wiatrowych w swojej wyłącznej strefie ekonomicznej. Deutsche Windtechnik działa w międzynarodowym sektorze offshore od ponad dekady, do tej pory w szczególności w Niemczech, Holandii i Wielkiej Brytanii. Specjalizując się w kompleksowej obsłudze morskich farm wiatrowych, jej zakres usług stanowi centralną część międzynarodowego łańcucha wartości offshore. W Polsce Deutsche Windtechnik do tej pory koncentrowała się na usługach lądowych - polska spółka lądowa opiekuje się ponad 350 MW w ramach długoterminowych umów serwisowych.

Twoja osoba kontaktowa - czekamy na wiadomość od Ciebie!